İlk İnsanların İcatları Nelerdir?

İlk İnsanların İcatları Nelerdir?

Yaklaşık 400.000 bin yıl önce ilk insanlar dünya üzerinde hiçbir şey yokken taşlardan, kemiklerden, ağaçlardan aletler yaptılar. Ateşi bulup yenmek pişirmeyi ve karanlıktan kurtulmayı öğrendiler. Avladıkları hayvanların derilerinden giysiler diktiler. Yiyecek bulmak için yay ve ok icat ettiler. Avlanmayı öğrendiler. Çakmak taşıyla buluşlarını daha da ileriye taşıdılar. Ağaç dallarından, mamut gibi büyük hayvanların derilerinden dişlerinden kendilerine barınak yaptılar ve kendilerini dış etkenlerden korudular. İlk insanlardan günümüze kadar olan zamanda bir çok icat üretildi ve üretilmeye devam ediyor.

Paranın İcadı

Paranın icadından önce insanlar takas sistemi ile alışveriş yaparlardı. Paranın icadıyla takas sistemi ortadan kalkmıştır. Para tarihte ilk defa Lidyalılar tarafından kullanılmıştır. İlk paralar altın, gümüş olarak basıldı ve alışverişte takas sistemi yerine kullanıldı. Lidya Kralı Giges tarafından üretilen altın ve gümüş paralar yanları eğik ve yumurta şeklindeydi. Paraların bir yüzünde Kralı simgeleyen aslan resmi diğer tarafında paranın değerini belirleyen rakamsal semboller vardı.

Tarım Alanında Gelişen İcatlar

İnsanlar çoğaldıkça hayatlarını devam ettirmek için tarım alanında çoğalmalar olmuştur. Tarımın bulunması insanların göçebe hayattan yerleşik hayata geçmesini sağlamıştır. Bu nedenle besin yetiştiriciliğinin medeniyetlerin ilerlemesinde önemli rolü vardır.

Sabanın İcadı

Saban toprağı sürmek, tohum ekilebilir hale getirmek için kullanılan tarım aletidir. Sabanın icadı ile tohum ekme daha çok kolaylaşmıştır. İlk sabanın MÖ 3000’li yıllarda Mısır ve Sümerlerde kullanıldığı bilinmektedir. Saban 1800’lü yıllara kadar insan ve hayvanlarla çekiliyordu. Daha sonra daha kolay kullanılan saban icat edildi. Günümüzde traktörle çekilen sabanlar kullanılmaktadır.

Amerika’nın Keşfiyle Avrupa’ya Gelen Yiyecekler

Amerika’nın keşfi dünyanın yeni yiyeceklerle yeni kültürlerle tanışmasına neden oldu. Amerika’nın keşfi ile Avrupa ve Asya yepyeni yiyeceklerle tanışmıştır. Bu yiyeceklerin en bilinenleri domates, patates, avokado, mısır, çikolata, fıstık, ananas, vanilya’dır.

Çikolatanın Dünyaya Yayılması

Çikolatanın hammaddesi olan kakao Amerika’da kullanılan bir besindi. Amerika yerlilerinin kullandığı kakao tohumları bugünkü çikolatadan acıydı. Amerika’nın keşfinden sonra kakao tohumları kaşifler tarafından Avrupa’ ya getirildi. Kaşif Cortez kakao tohumlarını İspanya Kralı V. Charles’a hediye etti. Kral Charles kakao tohumlarının çok acı buldu ve şekerle karıştırılmasını istedi. İspanyollar kakao tohumunu süt, şeker ve değişik yiyecek ve içeceklerle karıştırarak zaman içinde lezzetli bir besin olarak tüm dünyaya yayıldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

%d blogcu bunu beğendi: