Dubai’ de Robot Polisler Görev Yapacak

Dubai’de tanıtılan bir polis robotu, Dubai polisine şehrin güvenliğini sağlamada yardımcı olacak. Dubai’nin ilk robot polislerinin şehirlerdeki yoğun noktalarda ve alışveriş merkezlerinde görev yapması planlanmış. 170 santimetre uzunluğunda, 100 kilo ağırlığa sahip ve 6 dil konuşabilen bu robotların sayısı arttıkça, farklı özellikler eklenebileceği de belirtiliyor. İlk olarak 2016’da duyurulan robot polis, bu hafta göreve başlamaya hazır durumda. PAL Robotics adlı şirketin ürettiği ve 2011’de tanıttığı REEM adlı robotun modifiye modelini kullanacak olan Dubai, yüz tanıma özelliğinin yanı sıra 6 dil konuşabiliyor.

Tanıtılan robot polisin belden yukarısı insana benziyor; gövdesinde bir bilgi ekranı, iki kolu ve kafası var. Suratında maske varmış gibi duran robot kameralar, hareket sensörleri ve yüz tanıma teknolojisi ile donatılmış. Bir insandaki bacakların yerine, sokaklarda daha kolay hareket etmesini sağlayacak tekerlekleri bulunuyor. Robot, üzerindeki kamerayla merkeze canlı video ve kendisine yapılan suç ihbarlarını aktaracak, ayrıca ceza da  yazabilecek.

Robot polis gerçek emniyet güçlerinin yerine geçmeyecek. Asıl görevi mahallelerde gezerek bir nevi devriye görevlisi gibi çalışmak olacak. İnsanlar robota soru sorabilecek, trafik cezalarını robot üzerinden ödeyebilecek ve şüpheli durumları rapor edebilecek. Dubai, 2030’a kadar polis kadrosunun yüzde 25’i robotlara ayırmayı hedeflerken, sonraki adımda karakollardaki resepsiyon memurlarını robotlarla değiştirecek.

Robot insanlar arasında gezerken yüz tanıma sistemi ile aranmakta olan suçluları tespit edebilecek yeteneğe de sahip. Böyle birini saptarsa video kaydı alıp hemen merkeze bilgi verecek. Ayrıca yüz tanımaya ek olarak karşılaştığı kişinin ruh halini yüzünden anlayabilmesi de mümkün. Karşısındaki kişi olumlu bir ifadeye sahipse, robot da daha yumuşak şekilde karşılık verebiliyor. Robot polisler Robocop filmiyle hasıl olmuş olsa da birçok bilim kurgu filminde robot askerler olarak ekrana çıkmıştır. Yakın gelecekte robota ileri yapay zeka teknolojileri, sosyal medya hesapları kullanma ve ek diller gibi özellikler de yerleştirilecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

%d blogcu bunu beğendi: