Yani Nesil Kimlik Kartı Başvurusu Nasıl Yapılır?



Yeni kimlik kartı başvuruları randevu sistemi üzerinden 2 Ocak’tan itibaren devam etmektedir. Yeni nesil çipli kimlik kartı online randevu sistemiyle sıra beklemeden alınabiliyor. Pilot bölgelerde uzunca bir süre alınan ve pilot bölge seçilen 11 ilde 150 bin kişiye dağıtılan yeni nesil çipli kimlik kartı, Nüfus Müdürlüğünün hazırladığı randevu sistemiyle tüm türkiyede alınabilecek.

Yeni Kimlik Kartı Randevusu Nasıl Alınır ?

Vatandaşlar, Nüfus Müdürlüğü dairelerinde sıra beklemeden online randevu sistemiyle kimlik kartı başvurusu yapabilecekler. İşlem için gerekli tüm detayları  https://ekimlikrandevu.nvi.gov.tr adresinden veya 199 nolu telefonu arayarak öğrenebilirsiniz. Yurt dışında ise dış temsilciliklere şahsen başvuru yapması gerekiyor.  Başvuru sırasında nüfus müdürlüğü personeli, başvuru sahibinin T.C. Kimlik Numarasını sorgulayacak, ardından kimlik kartı bilgileri ve son aldığı kimlik kartı bilgilerini kontrol edecek.

İlk defa kimlik kartı başvurusunda nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi ile son 6 ay içinde çekilmiş biyometrik bir adet fotoğraf istenecek. Başvuru sırasında kişinin biyometrik verileri, parmak izi, parmak damar izi, el ayası damar izi olarak hem sağ hem sol içi alınacak. 15 yaşını tamamlamış olan kişiler başvurularını şahsen yapabilecek. Mevcut nüfus cüzdanlarının yerine kullanılacak yeni kimlik kartlarının kullanım ömrü ise 10 yıl olacak.

Kimlik Başvurusunda Gerekli Belgeler Nelerdir ?

Kimlik kartı başvurusu için son 6 ay içinde çekilmiş 1 biyometrik fotoğraf , nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı, askeri kimlik kartı, basın kartı veya muhtarlıkça düzenlenmiş talep belgesi gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belge  ile yapılabilecek.

Yeni Kimlik Ücretleri Ne kadar Olacak?

2017 yılı kimlik kartı bedeli;

  • Kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL
  • Değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL
  • Kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 32 TL’dir.
  • Kimlik kartı bedeli başvuru sırasında peşin olarak tahsil edilir.
  • Yurt içinde 30 gün, yurt dışında 60 gün içinde bildirilen doğum olaylarına ilişkin olarak kimlik kartı başvurusunda bulunulması durumunda herhangi bir bedel alınmayacak.

18 Yaşından Küçüklerin Başvurusunu Kimler Yapacak ?

Biyometrik verisi alınmayacak çocukların kimlik kartları; ana, baba ya da vasileri, bunların bulunmaması hâlinde büyük ana, büyük baba veya ergin kardeşleri ya da çocukları yanlarında bulunduranlar veya vekâletname ibraz eden kişiler tarafından teslim alınır. Evlilik birliğinin mahkeme kararı ile son bulması hâlinde çocukların kimlik kartı veli, vasi veya Kanunun 17 nci maddesinde bildirimle yükümlü kılınan kişilere teslim edilir. Talep edilmediği sürece 15 yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğrafa yer verilmeyecek.

Kartların Şifresi Nasıl Değiştirilecek ?

Kart sahipleri tarafından KIOSK’larda PIN değiştirme, PIN bloke kaldırma, kişisel mesaj değiştirme ve kart kontrolü işlemleri gerçekleştirilir. Kimlik kartının geçerlilik süresi on yıldır. Geçerlilik süresi dolmadan gerekçesi belirtilmek kaydıyla, yeniden başvuruda bulunarak ücreti karşılığında yeni kimlik kartı alınabilir. Bu durumda eski kimlik kartı iptal edilir.

Kimlik Kartlarını Kaybedenler Ne Yapacak ?

Kimlik kartının kaybedilmesi veya çalınması durumunda çağrı merkezi veya nüfus müdürlüğüne bildirilmesi gerekmektedir. Kayıp ve çalıntı bildirimi yapıldıktan sonra kimlik kartı iptal edilecektir.

Cinsiyet Ayrımı Olmayacak

Yeni uygulama ile birlikte, eskiden “Nüfus cüzdanı” olarak tanımlanan yeni cüzdanlar, “T.C. Kimlik Kartı” olarak ifade edilmektedir. Nüfus Cüzdanlarının boyutu büyük iken, yeni kartların boyutu klasik banka kartı boyutlarında olacak. Bu durumda kartlar, cüzdanlara daha kolay girebilecek. Para cüzdanına sığmayan kimlikler ise bu şekilde tarihe karışmış olacak. Eski kimliklerde mavi ve pembe renk ayrımları ve cinsiyet ifade etme durumları ise artık tarih olacak. Yeni kimlikler turkuaz olan standart tek renkte üretilecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

%d blogcu bunu beğendi: