Hibrit Araçlar Nasıl Çalışır?



Hibrit teknolojisinin amacı benzin tüketimini azaltmaktır. İstenildiğinde benzinli istenildiğinde elektrik motoruyla ilerleyebilen ilk aracı 27 yaşındayken Ferdinand Porsche yapmıştır. 1902 yılında “Mixte-Wagen” adını verdiği aracı tanıtmıştır. Günümüzde birçok bildiğimiz otomobil firmları hibrit otomobil üretmektedir. Hibrit otomobillerin fiyatları diğer benzinli ve elektikli otomobillere göre fazladır. Yakıt kullanımı için daha tasarrufludur.

Hibrit Araç Nedir ?

Hibrit araçlar motorlu benzin gücünün yanı sıra elektirik, pedal ve hava gibi çeşitli güçlerden yararlanan teknolojidir. Günümüzde elektikli ve benzinli motorların bir arada kullanılmasından oluşur. Hibrit araçlar çalışma şekli olarak alternatifi olan ve tasarruf sağlayan çevreci araçlardır.

Neden Hibrit Teknolojisi Kullanılıyor?

Elektrikli araçların aküleri kısa mesafelerde gezebilecek kadar yetmektedir. Hibrit araçlarda benzinli motorda olduğu için araç durmadan aküleri şarj edebilecektir. Yani hem elektirik hemde benzin gücü dengeli ve istenildiği şekilde kullanılacaktır. Hibrit araçlar elektrik motoru sayesinde 0 emisyon salınımı sağlamaktadır.

hibrit araç

Hibrit Araçlar Nasıl Çalışır?

Hibrit araçların çalışmasına günümüzde en yaygın olan benzinli-elektrikli araçların çalışmasını inceleyelim.

Hibrit araçlar ilk kalkışta elektrik sistemini kullanılır. Araç ilerlerken alçak hızda elektrik gücünü kullanmaya devam eder. Aracın hızı arttığı zaman benzinli motor gücü devreye girer. Yüksek hızda araç benzin ve elektrik gücünü aynı anda kullanırlar. Araç yavaşladığı zaman ve dururken elektirk gücünü kullanır. Benzin motoru durur ve elektrik motoru hibrit aküleri şarj eder.

Burdaki amaç benzin gücünü az kullanıp benzinden, paradan tasarruf sağlamak ve çevreyi daha az kirletmek.

Hibrit Araçların Faydaları

  1. Fosil yakıt kullanma zorunluluğu yoktur.
  2. Birden çok çalışma seçeneği vardır.
  3. Motor verimliliği artmıştır.
  4. Yakıt tüketimi azaltılmıştır.
  5. Bir depo yakıt ile gideceği mesafe benzinli ve elektrikli araçlara göre daha fazladır.
  6. Araç fren yaptığı zaman ortaya çıkan fazla güçle aküler şarj olur.
  7. Emisyon salınımı sıfıra indirilmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

%d blogcu bunu beğendi: